Herb Elbląga

Biuletyn Informacji Publicznej

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Elblągu

bip

  55 237 02 53

  Dane teleadresowe

   Lokalizacja

  8.00-16.00  Pn

  7.00-15.00  Wt-Pt

 Powiatowy Lekarz Weterynarii w Elblągu informuje

 

Obecnie obowiązujące przepisy w zakresie produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny zawarte są w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2015r. 392).

Zgodnie z tymi przepisami przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone m.in. w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o identyfikacji i rejestracji zwierząt. Z powyższego wynika, że ubój na terenie gospodarstwa może być dokonywany wyłącznie przez osobę uprawnioną do jego przeprowadzenia. Ponadto przepisy w/w rozporządzenia nakładają na posiadacza zwierzęcia lub osobę prowadzącą gospodarstwo, w którym dokonuje się uboju, jeśli jest to inne gospodarstwo niż gospodarstwo w którym utrzymywane były zwierzęta, obowiązek poinformowania (np. telefonicznie) powiatowego lekarza weterynarii co najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju o zamiarze przeprowadzenia uboju (nie dotyczy drobiu i zajęczaków). Informacja taka powinna zawierać:

  1. imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza zwierząt poddawanych ubojowi,
  2. imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo w którym dokonuje się uboju zwierząt, jeśli jest to inne gospodarstwo niż gospodarstwo w którym utrzymywane były zwierzęta,
  3. gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi,
  4. numer identyfikacyjny zwierząt – jeśli dotyczy,
  5. miejsce i termin uboju,
  6. imię i nazwisko osoby uprawnionej do prowadzenia uboju,
  7. inne istotne dane (np. nr telefonu informującego),

Ponadto informacja taka może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego, które jednak nie jest obowiązkowe.

W przypadku uboju cieląt, owiec lub kóz powiadomienie musi być dokonane na piśmie zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik do w/w rozporządzenia i zawierać oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka w sposób zgodny z prawodawstwem weterynaryjnym .

Mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso odstrzelonych dzików podlega obowiązkowemu badaniu na obecność włośni na koszt posiadacza mięsa lub osoby prowadzącej gospodarstwo, w którym dokonuje się uboju, jeśli jest to inne gospodarstwo niż gospodarstwo w którym utrzymywane były zwierzęta. W przypadku gdy tusza nie podlega badaniu poubojowemu próbki do badania na obecność włośni pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza weterynarii posiadacz mięsa lub podmiot prowadzący gospodarstwo w którym dokonuje się uboju zwierząt, jeśli jest to inne gospodarstwo niż gospodarstwo w którym utrzymywane były zwierzęta. W przypadku gdy tusza podlega badaniu poubojowemu próbki do badania na obecność włośni pobiera urzędowy lekarz weterynarii. Ponadto należy podkreślić, iż w przypadku gdy próbki do badań na obecność włośni pobrał i dostarczył do badania posiadacz mięsa lub podmiot prowadzący gospodarstwo i w badaniu na obecność włośni stwierdzono ich obecność urzędowy lekarz jest zobowiązany przeprowadzić badanie mięsa tak poubojowe jak też, powtórnie, na obecność włośni na koszt jego posiadacza, przy czym próbki do badania mięsa w kierunku włośni pobiera urzędowy lekarz weterynarii