Herb Elbląga

Biuletyn Informacji Publicznej

Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Elblągu

bip

  55 237 02 53

  Dane teleadresowe

   Lokalizacja

  8.00-16.00  Pn

  7.00-15.00  Wt-Pt

      Każdemu zwierzęciu lub partii zwierząt przyjmowanych do rzeźni muszą towarzyszyć odpowiednie informacje z gospodarstwa pochodzenia, o których mowa w załączniku II sekcji III rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L z 30.04.2004, str. 55), dotyczące łańcucha żywnościowego.

Zgodnie z załącznikiem II, sekcja III, pkt. 3 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, informacje dotyczące łańcucha żywnościowego powinny obejmować w szczególności: 

  1. status gospodarstwa pochodzenia lub stan zdrowia zwierząt w regionie (czy gospodarstwo lub obszar, z którego pochodzi zwierzę nie jest objęte zakazem przemieszczania lub ograniczeniami związanymi ze zdrowiem zwierząt lub zdrowiem publicznym); 
  2. stan zdrowia zwierząt – czy przed dostarczeniem do rzeźni nie wykazują jakichkolwiek objawów chorobowych;
  3. produkty lecznicze weterynaryjne lub inne leczenie, odrobaczanie (pasożyty wewnętrzne, zewnętrzne), preparaty jakie podawano zwierzętom lub wobec nich stosowano (m.in. płukania macicy, leczenie stanów zapalnych wymion, zasuszanie pod osłoną antybiotyków i inne) w odnośnym okresie (jednego roku) z wyszczególnieniem dat podawania leków i okresów karencji ;
  4. występowanie chorób mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo mięsa;
  5. czy pobierano próbki od zwierząt, lub pobierano inne próbki w gospodarstwie w celu zdiagnozowania chorób, które mogą wpływać na bezpieczeństwo mięsa, łącznie z próbkami pobranymi w ramach monitorowania i zwalczania chorób odzwierzęcych oraz kontroli pozostałości oraz wyniki analiz tych próbek;
  6. dane dotyczące produkcji, jeżeli mogą wskazywać na występowanie choroby (stosowane pasze, dodatki paszowe, czy pasze były właściwej jakości, czy zwierzęta nie miały dostępu do substancji trujących – np. opryski roślin); 
  7. imię i nazwisko lekarza weterynarii, który sprawuje zwyczajową opiekę nad gospodarstwem pochodzenia zwierząt oraz adres zakładu leczniczego.

Zgodnie z załącznikiem II, sekcja III, pkt. 2 oraz 7 rozporządzenia (WE) nr 853/2004:

Podmioty prowadzące rzeźnie muszą otrzymać informacje nie później niż 24 godziny przed przybyciem zwierząt do rzeźni, z wykluczeniem następujących okoliczności:
Jeżeli właściwy organ udzieli zezwolenia
i gdy nie naraża to na szwank celów rozporządzenia (WE) nr 853/2004, informacje dotyczące łańcucha żywnościowego mogą zostać przekazane później niż 24 godziny przed przybyciem do rzeźni zwierząt dowolnego gatunku, których dotyczą lub zostać przekazane wraz z tymi zwierzętami do rzeźni.

Informacje, zawarte w dokumencie - łańcuch żywnościowy, muszą być rzetelne, zgodne ze stanem faktycznym.

 

  Utworzenie informacji: 2012-06-01

  Osoba odpowiedzialna: Stanisława Sołowiej

  Modyfikacja informacji: 2012-06-01

  Osoba odpowiedzialna: Stanisława Sołowiej

  Publikacja informacji: 2012-06-01

  Osoba odpowiedzialna: Robert Mazur