Każdemu zwierzęciu lub partii zwierząt przyjmowanych do rzeźni muszą towarzyszyć odpowiednie informacje z gospodarstwa pochodzenia, o których mowa w załączniku II sekcji III rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L z 30.04.2004, str. 55), dotyczące łańcucha żywnościowego.
Zgodnie z załącznikiem II, sekcja III, pkt. 3 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, informacje dotyczące łańcucha żywnościowego powinny obejmować w szczególności:
- status gospodarstwa pochodzenia lub stan zdrowia zwierząt w regionie (czy gospodarstwo lub obszar, z którego pochodzi zwierzę nie jest objęte zakazem przemieszczania lub ograniczeniami związanymi ze zdrowiem zwierząt lub zdrowiem publicznym);
- stan zdrowia zwierząt – czy przed dostarczeniem do rzeźni nie wykazują jakichkolwiek objawów chorobowych;
- produkty lecznicze weterynaryjne lub inne leczenie, odrobaczanie (pasożyty wewnętrzne, zewnętrzne), preparaty jakie podawano zwierzętom lub wobec nich stosowano (m.in. płukania macicy, leczenie stanów zapalnych wymion, zasuszanie pod osłoną antybiotyków i inne) w odnośnym okresie (jednego roku) z wyszczególnieniem dat podawania leków i okresów karencji ;
- występowanie chorób mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo mięsa;
- czy pobierano próbki od zwierząt, lub pobierano inne próbki w gospodarstwie w celu zdiagnozowania chorób, które mogą wpływać na bezpieczeństwo mięsa, łącznie z próbkami pobranymi w ramach monitorowania i zwalczania chorób odzwierzęcych oraz kontroli pozostałości oraz wyniki analiz tych próbek;
- dane dotyczące produkcji, jeżeli mogą wskazywać na występowanie choroby (stosowane pasze, dodatki paszowe, czy pasze były właściwej jakości, czy zwierzęta nie miały dostępu do substancji trujących – np. opryski roślin);
- imię i nazwisko lekarza weterynarii, który sprawuje zwyczajową opiekę nad gospodarstwem pochodzenia zwierząt oraz adres zakładu leczniczego.
Zgodnie z załącznikiem II, sekcja III, pkt. 2 oraz 7 rozporządzenia (WE) nr 853/2004:
Podmioty prowadzące rzeźnie muszą otrzymać informacje nie później niż 24 godziny przed przybyciem zwierząt do rzeźni, z wykluczeniem następujących okoliczności:
Jeżeli właściwy organ udzieli zezwolenia i gdy nie naraża to na szwank celów rozporządzenia (WE) nr 853/2004, informacje dotyczące łańcucha żywnościowego mogą zostać przekazane później niż 24 godziny przed przybyciem do rzeźni zwierząt dowolnego gatunku, których dotyczą lub zostać przekazane wraz z tymi zwierzętami do rzeźni.
Informacje, zawarte w dokumencie - łańcuch żywnościowy, muszą być rzetelne, zgodne ze stanem faktycznym.
Utworzenie informacji: 2012-06-01
Osoba odpowiedzialna: Stanisława Sołowiej
Modyfikacja informacji: 2012-06-01
Osoba odpowiedzialna: Stanisława Sołowiej
Publikacja informacji: 2012-06-01
Osoba odpowiedzialna: Robert Mazur