Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje w załączeniu do wiadomości i wykorzystania poradnik dla pszczelarzy pt. "Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji".
Poradnik zawiera informacje dotyczące m.m. badań jakości wody do spożycia wykorzystywanej w pracowni pszczelarza, analizy ryzyka w kontekście wewnętrznego systemu wodociągowego na posesji pszczelarza oraz wynikającej z niej częstotliwości dokumentowania jej jakości (część XII. Woda i ścieki) jak również inne, ogólne informacje nt. zakładów związanych z produkcją lub wprowadzaniem do obrotu miodu.
Zalecenia zostały opracowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku a następnie były konsultowane m.in. z Głównym Inspektoratem Sanitarnym. Poradnik opublikowany został na stronie internetowej Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, który działa przy Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego.
Załącznik:
1. Poradnik dla pszczelarzy: "Pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji"
Utworzenie informacji: 2022-02-17
Osoba odpowiedzialna: Alicja Czebiołko
Modyfikacja informacji: 2022-02-17
Osoba odpowiedzialna: Alicja Czebiołko
Publikacja informacji: 2022-02-17
Osoba odpowiedzialna: Robert Mazur